In 2011 telde Nederland een stuk of 444 incassobureaus. In de afgelopen jaren hebben bovendien veel bureaus de krachten gebundeld en grote incassocoöperaties opgericht waar klanten tegen een laag tarief incassodiensten kunnen inkopen. Er worden gunstige regelingen bedacht en de kosten worden laag gehouden zodat ook kleine ondernemers en particulieren gebruik kunnen maken van professionele hulp. Incassodiensten vormen een zeer winstgevende bezigheid en er is vaak veel geld mee gemoeid. Het lijkt dus geen wonder dat er zo veel spelers op de markt zijn. Maar wat is zo’n incassodienst nu eigenlijk? Wat voor activiteiten komen er allemaal bij kijken en hoe opereren die incassobureaus nu precies? Hieronder vindt u het antwoord op al uw vragen over incassodiensten en hoe deze worden uitgevoerd.
Het begint vaak heel simpel: een partij, die de crediteur wordt genoemd, leent geld uit aan een ander, die de debiteur wordt genoemd. Wanneer de debiteur de crediteur niet meer terug kan betalen of simpelweg weigert om de schulden af te lossen, dan kan de crediteur hier stappen tegen maken. Deze zal dan meestal uitkomen bij een incassobureau. Hoewel er geen officiële wetgeving is voor incassobureaus worden deze toch als de formele en juridische manier gezien om een geschil over een schuld op te lossen. Veel incassobureaus werken op een no-cure-no-pay basis wat betekent dat zijn alleen maar kosten in rekening zullen brengen voor hun werk aan het adres van de crediteur indien de debiteur de schulden afbetaalt. Allereerst stelt de crediteur het bureau dus op de hoogte van de situatie en hoeveel geld er precies dient te worden afgelost. Vervolgens zal het bureau enkele aanmaningen sturen om de debiteur op de hoogte te stellen van de gebrekkige betalingen en deze te stimuleren om alsnog de schuld af te betalen.
Wanneer de debiteur nog altijd weigert om de schuld af te lossen, worden er verdere stappen ondernomen. Zo werken de meeste incassobureaus nauw samen met advocaten en deurwaarders of hebben ze deze zelf in dienst. Een deurwaarder zal bij de debiteur langsgaan en deze nogmaals de situatie voorleggen. De advocaten zorgen ervoor dat het hele proces juridisch verloopt en dat er geen onwetmatige manieren worden gebruikt om de persoon in kwestie af te persen. Het moet worden opgemerkt dat incassobureaus zelf geen wetmatige erkenning hebben, maar om toch te zorgen voor de nodige reguleringen is er in 1989 de Nederlandse Vereniging van Incasso-ondernemingen opgericht. Deze zorgen ervoor dat iedereen zich aan de zelfde regels houdt.
Als ondernemer of particulier hoeft u natuurlijk niet een incassobureau in te schakelen. U kunt bijvoorbeeld ook een eenmanszaak aanspannen. Dit leidt echter meestal tot langdurige processen en voor een onderneming op de rand van een faillissement is dit natuurlijk geen aantrekkelijke optie. Incassobureaus zijn populair omdat ze vaak snelle en gerichte resultaten opleveren en de no-cure-no-pay methode die hierboven is beschreven levert ook de nodige sympathie op. Daarnaast kan een bedrijf zich aan een incassobureau binden in een soort ‘abonnement’ om individuele zaken nog goedkoper te maken en nog sneller te doen verlopen.