10% van ondernemers ondervindt problemen met aanvraag steunmaatregelingen overheid

Rate this post

Zelfstandige Professionals is onder leiding van onderneemster Vera Lagerwaard gestart met het eerste onafhankelijke meldpunt voor zzp’ers. Het meldpunt waar ondernemers pragmatisch advies krijgen ontving al honderden reacties na het bekendmaken van de plannen om dit meldpunt op te richten. Het is het enige onafhankelijke meldpunt voor zzp’ers in Corona-tijd voor hun zoektocht in de steunmaatregelen. ”Ondernemers vallen om verschillende redenen tussen wal en schip”, stelt oprichtster Vera Lagerwaard. Uit een enquête die uitgezet was bij 2.000 ondernemers, bleek dat 10 procent van de ondernemers om diverse redenen problemen ondervindt met de aanvraag van steunmaatregelen van de overheid.

Duizenden zzp’ers vallen tussen wal en schip

De afgelopen weken kwamen er al honderden vragen binnen bij het meldpunt. Diverse ondernemers staan stil door de corona-maatregelen, maar hebben geen ‘recht’ op enige vorm van ondersteuning vanuit de overheid. Eén van de ondernemers heeft een bedrijf in Nederland, maar woont over de grens. Zijn bedrijf betaalt in Nederland belasting, maar kan vanwege het privéadres in België geen gebruik maken van de steunmaatregelen. Een andere ondernemer die zich meldde heeft een VOF samen met zijn vrouw. Eén van hen mag de Tozo aanvragen, terwijl er twee inkomens missen. Veel ondernemers die na hun pensioenleeftijd door zijn gegaan met ondernemen melden zich ook bij Lagerwaard. Mensen met AOW vallen buiten alle regelingen, maar kunnen afhankelijk zijn van dit ondernemersinkomen als aanvulling op hun pensioen. Ook de inschrijving van het bedrijf op het huisadres veroorzaakt bij veel ondernemers problemen.

TOGS breder mogelijk maken om faillissementen te voorkomen

Meldpuntoprichtster Vera Lagerwaard vertelt: “Ik spreek veel bedrijven die indirect zijn stilgelegd door de maatregelen, maar die geen recht hebben op de TOGS. Andere ondernemers kampen met een enorme omzetdaling en kunnen hun rekeningen niet meer betalen, maar ze verdienen nog te veel voor de Tozo. Dan hebben we het nog niet eens over de problemen waar ze tegenaan lopen bij de gemeente of de RVO bij de aanvraag. In korte tijd heeft het kabinet een mooi pakket aan steunmaatregelen weten neer te zetten. Maar de honderden ondernemers die zich meldden bij het meldpunt laat zien dat niet alle ondernemers die in de problemen zitten een oplossing ontvangen. Er zitten te veel willekeurige eisen aan de verkrijgen van een regeling. Mijn dringende verzoek zou zijn: maak de TOGS nu beschikbaar voor alle ondernemers die in de financiële problemen komen, ongeacht van SBI code of andere eisen. Dat is goedkoper dan nu iedereen failliet laten gaan.”

Van vereniging naar meldpunt voor zzp’ers

Zelfstandige Professionals is een zelfstandig opererend onderdeel van Zelfstandigen Bouw, de belangenorganisatie voor zzp’ers in de bouw sinds de start in 2000. Zij besloten vorig jaar een betaalbare alternatief voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering te lanceren, AOV Bouw. Zonder uitsluitingen op beroep, leeftijd of medisch verleden met betaalbare maandbedragen. De trok binnen een jaar meer dan 1.000 deelnemers aan en kreeg veel belangstelling van zzp’ers buiten de bouw. Eind 2019 volgde de uitbreiding met AOV Profs, voor zzp’ers buiten de bouw. De voorziening wordt gezamenlijk gevoerd en onderhouden waardoor er inmiddels al bijna 1.700 deelnemers zijn.

Vera Lagerwaard is het gezicht van vereniging Zelfstandige Professionals. Ze is verantwoordelijk voor het in de markt zetten van AOV Bouw in 2019. Op dit moment is ze verantwoordelijk voor AOV Profs en startte tijdens de crisis een meldpunt voor zzp’ers die tussen wal en schip dreigen te vallen in deze corona-crisis.

Meer informatieZelfstandige Professionals

Terug naar boven