De EOD in actie

Rate this post

EOD staat voor veiligheid

De EOD doet belangrijk werk, zo weet bijna iedereen. Wij van Leemans Speciaalwerken zijn door onze jarenlange samenwerking met de EOD in staat explosieven op te sporen en deze op een veilige en verantwoorde manier te ruimen. Daarnaast kunnen wij ook vliegtuigbergingen doen. Het gevaar in de grond is helaas groter dan vaak wordt gedacht. Zo’n 10 procent van de bommen en granaten die in de Tweede Wereldoorlog gebruikt zijn, zijn nooit tot ontploffing gekomen. Deze granaten, bommen en mijnen liggen in de bodem te wachten op een aanleiding om alsnog af te gaan. Vaak is de oorzaak niet bekend, maar duidelijk is dat bijvoorbeeld trillingen in de grond door graafwerkzaamheden of simpelweg aanrakingen van een spelend kind of wandelaar de aanzet kunnen geven. Het explosief ontploft dan alsnog. Vaak speelt ook het verouderingsproces daarbij een rol.

De EOD in actie

Dat is waarom het werk van Leemans Speciaalwerken en de daarbij opgedane ervaring met de EOD zo ontzettend belangrijk is. Wij zijn in staat explosieven veilig te bergen en zo de grond een stukje veiliger te maken. Want gevaar lopen tijdens een wandeling of in een speeltuin, dat wil natuurlijk niemand. Voordat de EOD in actie komt, moet er eerst aan voorbereiding en vooronderzoek worden gewerkt. Het in kaart brengen van het verdachte gebied en weten wat zich daar vroeger heeft afgespeeld, is dan ook een van de belangrijkste taken. Goed voorbereid loopt men minder gevaar en weet men beter waar er gezocht moet worden en naar wat er gezocht worden.

Belangrijk werk

Kortom, de EOD doet belangrijk werk. Ook wij dragen ons steentje bij aan de veiligheid van de Nederlandse bodem en doen dit met hart en ziel. Veiligheid staat voorop en wij weten maar al te goed waar we mee te maken hebben.

Terug naar boven