Samengevoegde kunst uit het hart

Rate this post

Nijmegen, 7 maart 2013

Spaan Design is voor het Gedenkkastje ART een bijzondere samenwerking aangegaan met kunstenaars met een verstandelijke beperking. Met dit Gedenkkastje helpt Spaan Design niet alleen nabestaanden met hun verlies en verliesverwerking, maar laat ook kunstenaars met een verstandelijke beperking weer deelnemen aan de maatschappij. Het is geheel in lijn met de missie van dit bedrijf: medemensen willen helpen vanuit het hart.

Het Gedenkkastje ART combineert de schoonheid van de schilderkunst met de toegepaste kunst. Door beide disciplines te verenigen, ontstaat een multifunctioneel kastje, waarin nabestaanden persoonlijke spullen van een dierbare overledene achter een persoonlijk schilderij plaatsen. Met deze gedenkplek kunnen nabestaanden in huiselijke sfeer de fijne herinneringen koesteren en uiting geven aan hun emoties als daar behoefte aan is. Deze nieuwe manier van herdenken helpt nabestaanden met hun rouwverwerking.

Op de beide deurtjes van het Gedenkkastje ART wordt een schilderwerk aangebracht, waardoor een tweeluik ontstaat. Bijvoorbeeld door de vierentwintigjarige Anna Claassen, die al vanaf haar vroege jeugd schildert en tekent. Sinds 2008 ontwikkelt ze zich tot kunstenaar bij Atelier Matisse in Wijchen, waar volwassenen met een verstandelijke beperking van Stichting De Driestroom fulltime tekeningen, drukwerken en schilderijen maken. Anna’s tekeningen, en de titels die zij aan haar werkstukken geeft, getuigen van een fantasievolle eigenzinnigheid. In haar kleurrijke schilderijen zijn taferelen van feesten en sprookjesfiguren te zien. Anna maakt elke dag enthousiast kennis met nieuwe technieken, materialen en kunstenaars. In het atelier gaat een wereld voor haar open.

De mensen met een verstandelijke beperking werken heel intuïtief, hun verstand zit hen niet in de weg, aldus begeleidster Marjolijn Esser. Ze hebben talent, ook al kunnen de meesten niet lezen of schrijven. In hun kunstenaarschap kunnen ze zich uiten. In 2011 is Anna nog genomineerd bij de Special Arts kunstwedstrijd. Toeschouwers van deze kunst leren de wereld op een andere manier bekijken en moeten erkennen dat het niet zo makkelijk is als het lijkt. De werken hebben meer inhoud dan vermoedt en zijn heel puur en stralend. Met hun werk dwingen de kunstenaars respect af en krijgen ze een waardevolle plek in de maatschappij.

Het Gedenkkastje ART is ambachtelijk gemaakt op Nederlandse bodem en daarmee puur Dutch Design. Het is beschikbaar als staand model, maar kan ook aan de muur worden bevestigd. Door de diepte van het wandkastje hangt het schilderij als het ware vrij in de ruimte. Geopend is het Gedenkkastje een herdenkingsplek voor een dierbare overledene, waarin tastbare herinneringen zijn geplaatst. Gesloten is het Gedenkkastje ART niet prominent aanwezig, maar een mooi vormgegeven lijst voor een bijzonder kunstwerk. Nabestaanden kunnen een kunstwerk uit de collectie van Spaan Design kiezen of een schilderwerk naar wens laten maken. Zo krijgt elk Gedenkkastje ART een unieke beschildering.

Meer informatie over het Gedenkkastje is te vinden op www.gedenkkastje.nl.

Noot voor de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Robin Spaan van de firma Spaan Design (088 4321 444 of info@gedenkkastje.nl).

 

Terug naar boven