De verbruikskosten van een waterontharder

Rate this post

Hoe groot zijn de verbruikskosten van een waterontharder?

Voor iedereen die geen kalk meer in het water wilt, is er de waterontharder. De waterontharder verwijdert kalk voordat het in leidingen terecht komt. Hierdoor wordt uw drinkwater zacht, voorkomt u kalkaanslag aan uw sanitair en blijft uw huishoudelijke apparatuur optimaal werken. Dit klinkt te mooi om waar te zijn, vindt u niet? Dan zullen de verbruikskosten van een waterontharder wel hoog zijn, hoor ik u denken. Maar dat is zeker niet het geval. In dit blog vertellen we u graag meer over de verbruikskosten van een waterontharder.

De waterhardheid in Nederland

Voordat we de verbruikskosten van een waterontharder gaan berekenen, moet u weten wat de waterhardheid in Nederland is. We drukken de waterhardheid vaak uit in Duits hardheid, dH. Hierbij is 1 dH gelijk aan 17,8 gram kalk per m³.

Zoutverbruik, waterverbruik en stroomverbruik

Als we de verbruikskosten van een waterontharder willen weten, moeten we kijken naar het zoutverbruik, het waterverbruik en het stroomverbruik. Als de waterhardheid 10 dH is en het jaarverbruik is 100m3, dan verbruikt de waterontharder 30 kg zout per jaar. Wat het waterverbruik betreft, verbruikt de waterontharder 1,3% van het totale waterverbruik. Dus bij hetzelfde voorbeeld, is dit 1,3 m³. Dit kost ongeveer €1,30. Een waterontharder moet ongeveer 1 keer per week regenereren, wat ervoor zorgt dat de waterontharder op jaarbasis 9 kilowatt per uur verbruikt. Dit kost ongeveer €1,80.

De verbruikskosten berekenen

Hoe berekenen we nu de verbruikskosten? Stel, uw waterverbruik is ongeveer 100 kuub. En we nemen de ECO Compact 8 liter. U gebruikt de waterontharder 15 jaar, dan zijn de verbruikskosten:

  • Voor het zoutverbruik (450 kg) €225,- per 15 jaar.
  • Voor het watergebruik (19,5 m3) €19,50 per 15 jaar.
  • Voor het stroomgebruik (135 kWh) €27,- per 15 jaar.
  • Voor de aanschaf van de waterontharder €1452 per 15 jaar.
  • Dit maakt een totaal van €1746,50 over 15 jaar. Per jaar is dit €116,-. Per maand €9,70 en per dag slechts 31 cent.

Meer informatie over de waterontharder

Voor de verbruikskosten hoeft u het aanschaffen van een waterontharder dus zeker niet te laten. Wilt u meer weten over de waterontharder? Of wat de consumentenbond over waterontharders zegt? U kunt uw vragen stellen via ons contactformulier.

Terug naar boven