Welke wijnsoorten bij welk eten?

Rate this post

Genieten van een glas wijn

Wanneer je uit eten gaat in een restaurant, hoort daar natuurlijk ook een goed glas wijn bij. Echter is niet iedereen een wijnkenner, en kan de drankenkaart voor de leken onder ons flink wat stress opleveren. Je wilt natuurlijk wel genieten van een wijnsoort die goed bij je gerecht past! Daarom zetten wij de meest voorkomende wijnsoorten op de wijnkaart uiteen, zodat jij voortaan de keuze kunt maken voor een wijntje dat je gerecht echt complimenteert!

Bepaal wat je eet

Heb jij een gerecht op de menukaart gevonden dat je echt lekker lijkt? Goed zo, je hebt ook al de eerste stap gezet naar het kiezen van een lekkere wijnsoort! Bij het hoofdingrediënt van je eten vind je namelijk ook een stuk eenvoudiger de juiste wijnsoort. Hierbij mag je de volgende leidraad aanhouden:

  • Vlees: wanneer je een lekker stuk vlees voorgeschoteld krijgt, zoals een sappige biefstuk, kun je dit het beste combineren met een rode wijn. Een glaasje Malbec is bijvoorbeeld een goede keus.
  • Vis: bij visgerechten kies je voor een glas witte wijn. Per vissoort hangt het een beetje af welke wijn er het beste bij past. Zo kun je bij een vette vis het beste kiezen voor een chardonnay, en is de Verdejo juist geschikt om te combineren met witvis.
  • Groenten: Spelen juist groenten bij jouw gerecht de hoofdrol? Dan sta je voor een iets lastigere wijnkeuze. Over het algemeen zijn de combinaties soepel rood en gegrilde groenten, vol wit en gekookte/gestoomde groenten, fris-droog wit bij groene groenten en fris wit bij rauwe groenten een goede keuze.

Durf te vragen

Kom je er zelf niet uit? Maak je geen zorgen, het is echt niet gek om de ober te vragen welke soorten wijn het beste bij je gekozen gerecht past. Vaak heeft een restaurant namelijk ook nog speciale wijnen die niet op de kaart staan. Op die manier kom je vaak pareltjes tegen als de Zin Primitivo Puglia. Deze heerlijke rode wijn heeft intense aroma’s van pruimen, rood fruit, koffie, cacao en kruidige tonen. De Zin Primitivo Puglia is ontzettend lekker bij gegrild of geroosterd rood vlees, wildgerechten en pittige kazen. Wij raden je zeker aan om in een restaurant eens te vragen naar een glas van deze heerlijke wijnsoort!

Terug naar boven