De 5 stappen van scheiden

Rate this post

Een mediator inschakelen bij scheiding

Scheiden is niet eenvoudig. Zowel emotioneel als praktisch komt er veel bij kijken. Voor veel mensen is het inschakelen van een mediator bij scheiding een uitkomst. Hij of zij kan in deze emotioneel zware tijden het overzicht bewaren en u ontzorgen en ondersteunen. Elke scheiding is anders, maar er zijn altijd een aantal basisstappen waar een mediator zich aan houdt. In dit blog leest u de vijf stappen waarin een scheiding zich voltrekt.

Scheiden in 5 stappen

Scheiden via een mediator gebeurt vaak in de volgende 5 stappen:

  • Kennismakingsgesprek
  • Goede afspraken maken
  • Afspraken vastleggen in een convenant
  • Akkoord en ondertekening
  • Juridische afhandeling

Een mediator werkt vaak samen met een advocaat, die de scheidingspapieren indient bij de rechtbank. Zo hoeft u daar zelf niet naartoe. Ook het inschrijven van de scheiding wordt meestal voor u gedaan.

Afspraken maken

Bij een scheiding komt veel kijken. Daarom is het belangrijk alle afspraken op papier vast te leggen. Een mediator weet op welke vlakken er afspraken gemaakt moeten worden. Denk hierbij aan afspraken over de woning, financiën, pensioen of een eigen bedrijf. Ook alimentatie en de zorg voor kinderen komt aan de orde.

Kinderen en ouderschapsplan

Wanneer u kinderen onder de 18 jaar heeft, stelt de mediator samen met u een ouderschapsplan op. Stap voor stap wordt besproken hoe het ouderschap na de scheiding wordt ingevuld. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over het verdelen van de zorg, de invulling van feestdagen, het elkaar op de hoogte houden en kinderalimentatie. Wanneer iedereen het ermee eens is, kan de mediator ook gesprekken voeren met de kinderen.

Nazorg

Veel mediators bieden ook nazorg. Dit kan bijvoorbeeld wanneer u na uw scheiding nog vragen hebt of wanneer er veranderingen in de situatie zijn. Het is vaak ook mogelijk om na de inschrijving van de scheiding bij de burgerlijke stand een afsluitend gesprek in te plannen.

Een mediator voor u

Gaat u scheiden en bent u op zoek naar een mediator? Resolve Visie heeft een landelijk netwerk aan scheidingsmediators, ook bij u in de buurt. Heeft u een vraag over dit blog? Neem dan contact op via het contactformulier.

Terug naar boven