De invloed van muziek in winkelcentra

Rate this post

Wat is de rol van muziek in winkelcentra?

De rol van muziek in winkelcentra is belangrijk. Zij kan worden gebruikt om een positieve sfeer te scheppen en het winkelproces te versnellen. Muziek kan ook helpen om een prettige stemming te creëren en ervoor zorgen dat het winkelend publiek zich meer ontspannen voelt. Bovendien kan muziek worden gebruikt om de overlast van hangjongeren terug te dringen. Hoe dat zit leest u in dit blog.

Muziek beïnvloedt stemming en emoties

Muziek maakt al decennia lang deel uit van winkelcentra, maar de effecten ervan zijn nog lang niet volledig onderzocht. Een recente studie bewees echter dat muziek invloed heeft op de stemming en emoties van het winkelend publiek. In dit onderzoek werd ook onderzocht wat de effecten waren van muziek tijdens het winkelen. De resultaten toonden aan dat muziek een significant effect had op de stemming van het winkelend publiek en ook een impact had op hun perceptie van tijdsverloop in winkels, met trage of geen achtergrondmuziek, versus winkels met snelle of hoog-tempo achtergrondmuziek

Het doel van het onderzoek was na te gaan of er verschillen waren tussen de reacties van mensen wanneer ze tijdens het winkelen verschillende soorten deuntjes hoorden: trage, medium of upbeat liedjes; of stilte. De onderzoekers ontdekten dat snellere muziek (120-140 beats per minuut) ertoe leidde dat het winkelend publiek minder tijd in de winkel doorbracht en het gevoel had dat hun shopping trip korter was dan bij degenen die zonder muziek winkelden.

Minder hangjongeren met klassieke muziek

Een andere studie toonde aan dat de aanwezigheid van klassieke muziek een positief effect kan hebben op de aanwezigheid van rondhangende jongeren. Zo werd vastgesteld dat het aantal hangjongeren afnam wanneer er klassieke muziek werd afgespeeld. Men denkt dat dit komt doordat klassieke muziek een kalmerend effect heeft op mensen en dat dit onze jongeren, die op zoek zijn naar spanning en sensatie, wegjaagt. Deze uitkomst biedt perspectief voor winkeliers en winkelcentra, omdat dit kan helpen de hoeveelheid overlast en vandalisme te verminderen.

Conclusie

Muziek zorgt voor gezelligheid, maar kan dus ook gebruikt worden om hangjongeren weg te jagen of om winkelgedrag te beïnvloeden. Hiervoor heeft u volledige controle over de muziek nodig. De makkelijkste manier om dit te regelen is met een muziekcomputer. Zo kunt u legaal de muziek afspelen die u nodig heeft. Deze apparaten beschikken bovendien over afspeellijsten voor elke gelegenheid, dus u hoeft de muziek niet handmatig te selecteren.
Wat is volgens u de rol van muziek in winkelcentra? Zou u klassieke muziek in uw winkelcentrum of winkelruimte willen integreren? Laat het ons weten via het contactformulier.

Terug naar boven