Houtsoorten bewerken

Rate this post

Het bewerken van hout: welke soort is geschikt?

Wilt u graag een uniek meubelstuk in uw woning? Dan kunt u zelf aan de slag gaan met houtbewerking. Maar u kunt er ook voor kiezen om een specialist in houtbewerking in te schakelen. Zij hebben de kennis en ervaring in huis om het hout te bewerken, zonder dat deze stukgaat. Zo kunnen zij de stukken hout aan elkaar lijmen en afwerken. Op deze manier weet u zeker dat uw meubel(s) er naar wens uit zal zien.

Meubel voor binnen en buiten

Wilt u graag een nachtkastje laten maken door een specialist in houtbewerking? Of bent u juist op zoek naar iemand die hulp kan bieden bij het vervaardigen van een tuinmeubel? In beide gevallen kunt u dan voor hout kiezen. Welke houtsoort het meest geschikt is, is afhankelijk van uw doeleinde. Iedere soort heeft zijn eigen kenmerken, waardoor deze niet of wel geschikt is voor buiten.

Massief of toch fineer?

Wanneer u op zoek bent naar hout voor houtbewerking, dan kunt u kiezen uit diverse categorieën. Wij hebben deze voor u op een rijtje gezet:

  • Massiefhout: dit betekent dat een meubel van puur hout is gemaakt
  • Fineer: dit zijn dunne houten bladen die met een draagplaat verlijmd worden
  • Spaanplaat: een plaat van gedrukte houtsplinters die samen gelijmd zijn
  • MDF-plaat: vergelijkbaar met spaanplaten, alleen zijn de houtsplinters fijner

Verleng het levensduur van het hout

Het belangrijkste waar u op dient te letten bij de keuze van een geschikte houtsoort is waar het meubelstuk geplaatst wordt. In sommige gevallen kan het verstandig zijn om extra houtbewerking toe te passen. Een buitenmeubel bijvoorbeeld wordt vaak voorzien van lak of beits om de levensduur van het hout te verlengen. Maar ook wanneer het meubel binnen geplaatst wordt, kan het nodig zijn om te kiezen voor extra houtbewerking. Denkt u hierbij aan een badkamer of toilet. Plaatst u hier MDF, dan zal deze plaat binnen korte tijd kromtrekken.

Een aantal houtsoorten voor houtbewerking

Er zijn ontzettend veel houtsoorten waaruit u kunt kiezen. Het belangrijkste is natuurlijk dat u het hout ook mooi vindt. Maar het is ook belangrijk dat het in de ruimte past. Daarom hebben wij hieronder een paar houtsoorten opgesomd met hun kenmerken:

  • Beuken: deze soort is zeer populair, maar kan slecht tegen verschillende weersinvloeden en is ook niet duurzaam
  • Mahonie: staat bekend om zijn roodbruine kleur, is duurzaam en goed bestand tegen krimpen, kromtrekken en uitzetten
  • Vuren: de favoriete naaldsoort van Nederland. Is gemakkelijk te bewerken en ook goedkoop. Kan wel slecht tegen vocht
  • Teak: deze hardhoutsoort is bestand tegen barsten en kromtrekken. Heeft een hoge vochtbestendigheid
  • Eiken: een sterke en harde houtsoort, maar kan niet zo goed tegen vocht. Wel makkelijk te bewerken, waardoor dit houttype zeer geschikt is voor houtbewerking

Let op het keurmerk

Welke keuze u ook maakt, het is altijd goed dat u let op het FSC-keurmerk. Deze internationale organisatie zorgt ervoor dat er op een verantwoorde manier bossen beheerd worden. Hierbij letten ze op ecologische, economische en sociale aspecten. Kiest u voor hout met dit keurmerk, dan weet u zeker dat het gewonnen wordt met oog voor mens en natuur. Een expert in houtbewerking vertelt u hierover graag meer.

Terug naar boven