Wat zijn goede led dimmers?

Rate this post

Geen knipperende lampen

Ouderwetse dimmers voor gloeilampen passen vaak niet bij LED lampen. Het licht dimt maar half of begint te knipperen. In dat geval heeft u een nieuwere dimmer of een speciale dimmer voor LED lampen nodig. Maar hoe weet u nu wat goede LED dimmers zijn? U leest het hieronder. 

Verschillende soorten dimmers

Er zijn verschillende soorten dimmers:

  • Oude dimmers voor gloeilampen (fase-aansnijding)
  • Nieuwere dimmers (fase-afsnijding)
  • Speciale dimmer voor LED lampen

Alleen de laatste twee zijn geschikt om LED lampen goed te dimmen. We bespreken deze soorten hieronder. 

Oude dimmers

Vaak gaan LED lampen knipperen wanneer u ze op een dimmer aansluit waar voorheen een halogeenlamp in zat. Dit komt doordat de veel zuinigere LED lamp het vrij hoge minimumvermogen oftewel wattage niet haalt dat vereist is bij oudere dimmers. 

Geschikte dimmers

Een goede fabrikant van LED lampen heeft op zijn website een lijst met goede LED dimmers die werken bij hun eigen lampen. Voordat je een dimbare LED lamp aanschaft, is het goed om deze lijst te raadplegen. Je kunt ook aan de winkel waar je lamp koopt vragen of je hem mag terugbrengen als hij niet goed werkt met de dimmer die je nu hebt. 

Bereik van de dimmer

Elke dimmer heeft een minimum en een maximum vermogen in watt. Buiten dat bereik werkt hij niet goed. Wil je bijvoorbeeld drie LED lampen van 4 watt op een dimmer aansluiten, dan moet die (3×4=) 12 watt binnen het bereik van uw dimmer liggen. Wanneer het bereik van uw dimmer 50 tot 200 watt is, werkt de dimmer pas vanaf 50 watt en is hij dus niet geschikt.

Controleren

Het kan lijken dat je LED lamp toch goed werkt in je oude dimmer, vooral op de momenten dat je niet dimt. Maar of het daadwerkelijk zo is, is makkelijk te controleren. Wanneer u met uw mobiele telefoon een filmpje van de lamp maakt en hem daarna afspeelt, weet u dat de gebruikte dimmer niet geschikt is wanneer u de LED lamp ziet knipperen. Een ongeschikte dimmer kan radio verstoring veroorzaken en een behoorlijk kortere levensduur van de lamp.

Heeft u nog vragen over dit artikel? Stel ze via het contactformulier.

Terug naar boven